WAT IS OESTROGEEN DOMINANTIE? – HOE HET TE HERKENNEN EN HOE HET ONDER CONTROLE TE HOUDEN


WAT IS OESTROGEEN DOMINANTIE?

Oestrogeendominantie is een hormonale onbalans die zowel bij mannen als bij vrouwen kan voorkomen. Oestrogeen is meer aanwezig bij vrouwen omdat het één van de vrouwelijke geslachtshormonen is die een rol speelt in je menstruatiecyclus. (In een vorige post schreef ik over de basis van je menstruatiecyclus en hoe je errond kunt vasten.)

Tijdens de menstruatiecyclus is er een piek in oestrogeen vlak voor de eisprong. Na de eisprong begint het corpus luteum zowel oestrogeen als progesteron te produceren, maar na de eisprong wordt progesteron het dominantere hormoon. Wanneer progesteron laag is, wordt oestrogeen het meer dominante hormoon. Dit wordt oestrogeendominantie genoemd.

SYMPTOMEN VAN OESTROGEEN Dominantie

 • PMS (post-menstruele symptomen)
 • Gewichtstoename (vooral rond de heupen, taille en dijen)
 • Vleesbomen
 • Abnormale menstruatie
 • Vermoeidheid
 • Verminderde zin in seks
 • Depressie
 • Ongerustheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Gevoelige borsten
 • Stemmingswisselingen
 • Slapeloosheid
 • Hersenen-mist
 • Hoofdpijn of migraine
 • Stemmingswisselingen
 • Onregelmatigheid in menstruatiecyclus
 • Abnormale baarmoederbloeding
 • Onregelmatige of afwezige menstruatie

WAT KAN oestrogeendominantie veroorzaken?


Wanneer onze hormonen op het juiste moment in de juiste balans zijn, ervaren we een optimale gezondheid. Wanneer er een onbalans is, raakt ons lichaam ontregeld en begint het te disfunctioneren. In onze moderne wereld zijn we omringd met chemicaliën die onze hormoonbalans verstoren. De blootstelling aan bepaalde giftige chemicaliën kan het effect van oestrogeen in het lichaam nabootsen en ons meer oestrogeendominant maken en progesteron onderdrukken.

ANTICONCEPTIEPILLEN

white round capsule on pink background close up photography

Anticonceptiepillen worden vaak voorgeschreven aan jonge meisjes om zwangerschap te voorkomen, maar ook om een ​​regelmatige menstruatiecyclus te beheersen. Anticonceptiepillen bevatten synthetisch oestrogeen, dus de oestrogeenspiegels stijgen en progesteron daalt. Dit is ook de reden waardoor je menstrueert als je de pil blijft doornemen. Dit kan leiden tot oestrogeendominantie. Anticonceptiepillen worden vaak voorgeschreven zonder het risico te noemen dat ze op lange termijn met zich meebrengen.

Anticonceptiepillen kunnen het risico verhogen op:

 • Hartaanval
 • Beroerte
 • Bloedklonters
 • Longembolie
 • Misselijkheid en overgeven
 • Hoofdpijn
 • Onregelmatige bloeding
 • Gewichtsveranderingen
 • Gevoelige borsten en zwelling
 • Orale anticonceptie houdt meer risico in voor vrouwen die roken of ouder zijn dan 35 jaar. Langdurig gebruik kan ook leiden tot een hoger risico op borstkanker.

Praat met een arts in functionele geneeskunde over andere anticonceptie-opties.

STRESS

faceless unhappy woman covering face

Hoewel ons lichaam baat heeft bij kortdurende stress, doet het er niet goed aan om constant in stress te verkeren. Chronische stress heeft niet alleen een grote impact op ons lichaam, maar ook op onze geslachtshormonen. Progesteron is erg stressgevoelig en wordt onderdrukt als er teveel cortisol (het stresshormoon) aanwezig is. Wanneer progesteron laag is, wordt oestrogeen dominant en beginnen symptomen van oestrogeendominantie op te treden.

Zorg ervoor dat je een balans in je leven kunt vinden waarin je wat tijd neemt om tot rust te komen, na te denken en levensgebeurtenissen te verwerken die mentaal en fysiek stressvol zijn.

Vervuild water

garbage on body of water

Drinkwater wordt vaak behandeld met hormoonverstorende chemicaliën om het voor mensen ‘veilig’ te maken om te drinken. Water uit de winkel wordt vaak verpakt in plastic flessen die BPA bevatten (bisfenol A, een chemische stof die wordt gebruikt om plastic te maken). BPA bootst het effect van oestrogeen in het lichaam na en kan zo bijdragen aan de oorzaak van oestrogeendominantie. BPA wordt vaak aangetroffen in waterflessen, voedselopslagcontainers en andere kunststoffen.

Gebruik waterfilters en glazen voedselcontainers om deze hormoonverstorende chemicaliën te filteren.


HORMOONVERSTORENDE STOFFEN IN VOEDSEL

Conventioneel vee wordt vaak behandeld met hormooninjecties, zodat veehouders hun vee sneller en dikker kunnen laten groeien en meer melk kunnen produceren. Ook wordt het vee gevoerd met granen die bespoten zijn met herbiciden en pesticiden, wat deze dieren ongezond maakt. Bij het eten van vlees en zuivel van deze dieren nemen we deze hormonen binnen en dragen ze bij aan hormonale onbalans.

De meeste conventionele gewassen worden besproeid met herbiciden en pesticiden die de werkzame stof ‘glyfosaat’ bevatten. (je hebt het waarschijnlijk in je garage als ’round-up’). Van glyfosaat is aangetoond dat het een hormoonontregelaar is en kan bijdragen aan oestrogeendominantie.

Het eten van goed geproduceerd vlees, met gras gevoederd, met gras afgewerkt biologisch vee en biologische producten, zal de overmatige blootstelling aan deze hormonen en chemicaliën voorkomen en de hormonale onbalans helpen voorkomen en herstellen.

COSMETICA

crop person with smear of face cream

Schoonheidsproducten zitten vol met hormoonverstorende chemicaliën, en de meeste van ons vrouwen brengen het elke dag op ons grootste orgaan (onze huid) aan. Ze zijn gevuld met xeno-oestrogenen (chemicaliën die het effect van oestrogeen nabootsen) zoals parabenen, ftalaten, 4-methylbenzylideenkamfer (4-MBC) en benzofenonen, om er maar een paar te noemen.

Het is belangrijk om huidverzorgingsproducten te gebruiken die geen van deze giftige chemicaliën bevatten. Dit kan best een uitdaging zijn, omdat ik de helft van deze namen niet eens kan uitspreken, laat staan ​​ze herkennen.

Dus de algemene regel die ik ben gaan gebruiken is: het ingrediënt ‘water’ mag niet voorkomen in de ingrediëntenlijst. Klinkt best raar, want water is natuurlijk, maar hier is waarom:

Want om al deze chemicaliën en conserveermiddelen te maken, heb je water nodig. Als er geen water in de ingrediëntenlijst staat, is de kans klein dat je wordt blootgesteld aan deze giftige ingrediënten. Ook wordt het water dat in de meeste cosmetische producten wordt gebruikt niet gefilterd en vervuild met hormoonverstorende chemicaliën.

Het gebruik van producten op basis van biologische olie is uw veiligste optie om xeno-oestrogenen te vermijden.

SLECHTE LEVERFUNCTIE

Onze lever werkt om ons lichaam te ontgiften van alle chemicaliën die ons lichaam niet kan gebruiken, dus we blijven gezond. De lever verwerkt hormonen om ze klaar te maken om uit het lichaam te worden geëlimineerd. Als je een slechte leverfunctie hebt, zal het moeilijk zijn om oestrogeen uit je lichaam te verwijderen en eindigen we met te veel oestrogeen.

Door ervoor te zorgen dat u een gezond, uitgebalanceerd dieet volgt, uw blootstelling aan gifstoffen beperkt, alcohol vermindert of verwijdert, ondersteunt u een gezonde lever.


KRUISBLOEMIGE GROENTEN TER HULP BIJ OESTROGEEN DOMINANTIE

Kruisbloemige groenten zijn rijk aan een verbinding genaamd indool-3-carbinol (I3C), die in het lichaam wordt omgezet in diindolylmethaan (DIM), die cruciaal zijn voor het helpen van de leverafbraak en het neutraliseren van oestrogenen, zodat ze uit het lichaam kunnen worden uitgescheiden.

Als u oestrogeendominant bent, kunt u een portie kruisbloemige groenten toevoegen, zoals:

 • Rucola
 • Paksoi
 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Kool
 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Mierikswortel
 • Boerenkool
 • Radijs
 • Koolraap
 • Rapen
 • Waterkers
 • Wasabi


Als je er geen fan van bent om deze bij elke maaltijd te eten, kun je ze ook als supplement innemen.

Begrijpen hoe onze levensstijl onze hormonen kan beïnvloeden, is belangrijk op weg naar een optimale gezondheid. Het is onmogelijk om nooit blootgesteld te worden aan gifstoffen in de wereld waarin we vandaag leven, dat is een feit. Maar weten hoe u uw blootstelling kunt beperken, kan een grote impact hebben op uw reis naar gezondheid en gewichtsverlies.

Leave a Reply

%d bloggers like this: